Top Module Empty
powered_by.png, 1 kB
Αρχική Σελίδα arrow Τελευταία νέα arrow Τελευταία arrow Υπόμνημα σωματείων ΕΛΣ προς ΥΠΠΟ
Υπόμνημα σωματείων ΕΛΣ προς ΥΠΠΟ PDF Εκτύπωση E-mail
Γράφει ο/η Νεκτάριος Σαμαρτζής   
24.10.16
Το υπόμνημα που καταθέσαμε στον Υπουργό Πολιτισμό κατά τη συνάντηση με την νομική του σύμβουλο κα Κιάου που ασχολείται με την ολοκλήρωση του σχεδίου εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας της ΕΛΣ. Ο εσωτερικός κανονισμός πρέπει να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι να ξεκινήσει η μετάβαση της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ (Φαληρικό Δέλτα), όπως άλλωστε προβλέπεται από τη σύμβαση Δημοσίου με το Ίδρυμα Νιάρχου (Ν. 3785/2009)

Αρ. Πρωτ. Σ.Ε.Ε.Λ.Σ: 744

Αρ. Πρωτ. Γραφείου Υπουργού: 9320/24-10-2016

Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2016

 

ΠΡΟΣ: Υπουργό Πολιτισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά

 

ΘΕΜΑ: «Υπόμνημα σχετικά με τον υπό ψήφιση εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας της Ε.Λ.Σ»

 

Ενώ εδώ και 22 χρόνια, με ευθύνη των ηγεσιών του ΥΠΠΟ, δεν έχει συνταχθεί εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας της Ε.Λ.Σ - όπως προέβλεπε ο Ν.2273/1994 - καλούμαστε τώρα, παραμονές μετάβασης του οργανισμού στο Φαληρικό Δέλτα, να νομιμοποιήσουμε με τις παρατηρήσεις μας μια διαδικασία διαβούλευσης εργαζομένων με το Υ.Π.Π.Ο ενός απαράδεκτου σχεδίου κανονισμού, που ενώ κάνει λεπτομερή περιγραφή σε επιτελικές θέσεις (διευθυντές, αναπληρωτές διευθυντές, προϊστάμενοι) αναφέρεται ελάχιστα ή και καθόλου στις ειδικότητες που βάσει της σύμβασης με το Νιάρχο (Ν.3785/2009) θα καλύπτονται από το Κ.Π.Ι.Σ.Ν (συντηρητές, φύλακες και καθαρίστριες). Επίσης προβλέπει θέσεις για τα σύνολα και το ανσάμπλ πολύ λιγότερες των απαιτήσεων ενός σύγχρονου Λυρικού θεάτρου ακριβώς για να διατηρεί τις ελαστικές σχέσεις εργασίας με τις συμβάσεις έργου και τις απαράδεκτα χαμηλές αμοιβές που η διοίκηση ορίζει.

Είναι ένας κανονισμός που μπορεί να μην υποχρεώνει τη Διοίκηση του Θεάτρου για την πιστή εφαρμογή του αλλά της δίνει το δικαίωμα να αφαιρέσει από τους εργαζόμενους κάθε εργασιακό κεκτημένο (αποδοχές εργαζομένων μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων). Παράλληλα θεσμοθετεί ένα καθεστώτος τρομοκρατίας και εργασιακής ανασφάλειας (ετήσιες αξιολογήσεις επιτροπών, μετά το πέρας της 5ετίας των αορίστου χρόνου).

Τέλος εξακολουθεί να συντηρεί τον διαχωρισμό εργαζομένων Ε.Λ.Σ (Ν.Π.Ι.Δ) και μουσικών της Ο.Λ.Σ (Ν.Π.Δ.Δ) και τον ενισχύει με την απαράδεχτη πρόβλεψη για μεταγενέστερη νομοθετική ρύθμιση στους μουσικούς της Ε.Λ.Σ.

 

Κύριε Υπουργέ,

το πάγιο αίτημα το εργαζόμενων είναι να επανέρθει η Ε.Λ.Σ στο καθεστώς του Ν.Π.Δ.Δ και να εξασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας του θεάτρου με ταυτόχρονη αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες για την εύρυθμη λειτουργία της.

Επίσης ζητάμε η εκπροσώπηση των εργαζομένων στο Δ.Σ της Ε.Λ.Σ να μη γίνεται μόνο από τον εκλεγμένο της Ο.Λ.Σ.

Τέλος θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί λύση στη εργασιακή ομηρία που βιώνουν οι συνάδελφοί μας για πολλά χρόνια με την άμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Παράλληλα ζητάμε να σταματήσει η Διοίκηση να χρησιμοποιεί εργολαβικά συνεργεία και ενοικιαζόμενους εργαζόμενους εταιρειών και να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό απευθείας από την Ε.Λ.Σ.

 

Τα σωματεία που υπογράφουν:

 

Για το Δ.Σ του Σωματείου Εργαζομένων στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Ο Πρόεδρος

Η Γενική Γραμματέας

Νεκτάριος Σαμαρτζής

Κατερίνα Γερογιάννη

 

Για το Δ.Σ του Σωματείου Τεχνικού-Βοηθητικού και Λοιπού Προσωπικού Ε.Λ.Σ

Ο Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας

Βαγγέλης Ταπραντζής

Κώστας Ρουμελιώτης

 

Για το Δ.Σ. του Σωματείου Συντελεστών Εργαζομένων εις την  Ε.Λ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας

Κων/νος Μάτσικας

Νίκος Τσαούσης

 

 
< Προηγ.   Επόμ. >
© 2019 www.chorels.gr
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen